Комунальне Некомерційне Підприємство Білоцерківської Міської Ради "Білоцерківська Міська Лікарня №3"

Європейський тиждень тестування на вірусні гептити та ВІЛ

 

     Вірусний гепатит С – це захворювання печінки запального характеру, що викликається РНК – вмістким вірусом, який передається через кров та статевим шляхом. Цей вірус вражає печінку та може викликати ускладнення такі, як цироз та рак печінки ( гепатоцелюлярна карцинома ). Утім є гарна новина – вірусний гепатит С виліковний.

Кожна людина, старше 18 років, повинна хоча б раз в житті обстежитись на маркери вірусних гепатитів. Але є категорія населення, якій необхідно проходити тестування регулярно. До такої категорії належать:

  • споживачі інєкційних та інтраназальних наркотиків;
  • чоловіки, які мають секс з чоловіками;
  • жінки, що мають численних статевих партнерів;
  •  пацієнти гемодіаліз них та гематологічних відділень
  • медичні працівники;
  • особи, які перебувають в місцях позбавлення волі;
  • донори крові;
  • особи, які живуть з ВІЛ;
  • пацієнти з різними захворюваннями печінки.

  

                 Відповідно до наказу МОЗ України від 19.03.2018 року № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» до переліку обовязкових обстежень на первинній ланці входить тестування на маркери вірусних гепатитів. Тобто сімейний лікар має  використовуючи швидкі тести провести скринінгове обстеження на маркери вірусних гепатитів. Також пацієнт маже за електронним направленням від сімейного лікаря на консультацію до лікаря – інфекціоніста звернутися в КНП БМР «Білоцерківська міська лікарня № 3», який скерує на тестування на маркери вірусних гепатитів В та С. З 16.05.2022 року по 20.05.2022 року, в рамках Європейського тижня тестування на вірусні гепатити та ВІЛ, обстеження можна пройти безоплатно.

                  Якщо Ви бажаєте отримати додаткову інформацію з питань профілактки, діагностики та лікування вірусних гепатитів звертайтесь в поліклінічне відділення КНП БМР «Білоцерківська міська лікарня № 3» кабінет № 7. Графік роботи лікаря – інфекціоніста: з понеділка по пятницю з 800 до 1300. Контактний телефони: 097 082 5292, 096 581 6797.  

                 ВІЛ – інфекція має такі ж шляхи передачі, як і вірусні гепатити. Регулярно проходити обстеження необхідно  тій же самій категорії населення що і обстеження на вірусні гепатити. Для того щоб пройти обстеження направлення від сімейного лікаря не є обовязковим, безоплатне, можна обстежитись анонімно. Водночас можна отримати кваліфіковану консультацію лікаря – психолога. Графік роботи лікаря – психолога: з понеділка по пятницю з 900 до 1400.